Osteopathie bij sportblessures biedt uitkomst

Osteopathie bij sportblessures biedt uitkomst

Sportblessures zijn een veelvoorkomend probleem onder sporters. Sporten is een leuke en gezonde vrijetijdsbesteding. Het houdt het lichaam in goede conditie en geeft de mensen energie. Daarnaast verkleint het de kans op (ouderdoms-) ziekten. Sporten heeft soms ook een keerzijde. Wanneer tijdens het sporten de belasting groter wordt dan dat het lichaam aankan ontstaat er een sportblessure. Dit kan een trap/klap van een tegenstander zijn, de voet verkeert plaatsen of bijvoorbeeld een spier verrekken. Het lichaam even rust geven en de belasting geleidelijk weer opbouwen is dan meestal genoeg om het lichaam van deze blessure te laten herstellen.  Het kan echter ook voorkomen, dat de blessure blijft bestaan (chronische sportblessure), dat de blessure steeds weer terugkomt of dat de sporter vaker verschillende blessures heeft. In dat geval is het goed om het lichaam van top tot teen te controleren op bewegingsstoornissen. Een osteopaat is hier specialist in. De osteopaat onderzoekt of er stoornissen bestaan in het systeem van de gewrichten, banden, pezen en spieren, in het systeem van de vliezen rondom de organen en in het systeem van de vliezen tussen schedel en het heiligbeen. Niets wordt zodoende over het hoofd gezien, waardoor de oorzaak van de blessure aangepakt kan worden. In onderstaand artikel staat kort beschreven hoe Arjen Robben topfit werd dankzij osteopathie.

Nederland | Persbericht NVO
Stervoetballer steekt in topvorm
HOE OSTEOPATHIE HIELP BIJ ARJEN ROBBEN
Valkenswaard, 17 juni 2014

De uitstekende vorm waarin voetballer Arjen Robben verkeert, is voor een groot deel te danken aan zijn osteopaat, zo verklaart hijzelf. Ook collega-international Wesley Sneijder schakelde voor zijn comeback , op advies van zijn ploeggenoot Didier Drogba, de hulp in van de osteopaat.
Op dit ogenblik wordt er dan ook in vele media gespeculeerd over de werkwijze van osteopathie. “Wij gaan op zoek naar samenhang van bewegingen in het gehele lichaam. Een fractionele afwijking van de beweging in de enkel kan al leiden tot vastzittende wervels, zoals bij Robben het geval was,” aldus, in een reactie, de voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Osteopathie (NVO), Ton Kouwenberg.
In een interview in AD.nl stelt Robben dat zijn wervels op zeker acht tot tien plaatsen vast zaten. Na een tweede consult bij de osteopaat verminderde dit al tot zo’n vijf à zes, na een paar weken was dit aantal gereduceerd tot slechts twee. In de tussentijd behandelde deze osteopaat ook nog eens zijn enkel, die eveneens beperkt was in zijn beweging. Voor Ton Kouwenberg is deze snelle verbetering logisch: “Vaak blijkt zo’n drie tot vijf behandelingen al afdoende om het lichaam volledig te laten herstellen.”

Oorsprong van klacht Robben
Een osteopaat weet welke lichaamsweefsels met elkaar in verbinding staan en op welke manier deze elkaar kunnen beïnvloeden. Daardoor kan een osteopaat de mogelijke oorzaken van een klacht vinden, waar andere behandelaars die niet vonden: soms in een ander deel van het lichaam dan waar de klacht optreedt. Kouwenberg: “Stel dat de enkel van Robben maar fracties van millimeters afweek, dan kan dit automatisch zijn gecompenseerd ergens anders in zijn bewegingsketen, van zijn voeten tot zijn kruin. Dus in zijn knieën, heupen, zijn ruggenwervel. Als daar dan ergens pijn ontstaat, gaan we niet automatisch op die plek behandelen, maar zoeken we terug naar de oorsprong van de klacht.” Linksbenigheid
Elk lichaam is anders, elke blessure ook. ‘If you only have a hammer, every problem seems to be a nail’. De osteopathie kent vele technieken om verschillende oorzaken aan te pakken. Zo kan ook de linksbenigheid van Robben leiden tot asymmetrie in de wervels en dus klachten. Zelfs het gebrek aan vocht (bijvoorbeeld te weinig drinken tijdens de wedstrijd) kan leiden tot rugpijn. Mede-international Wesley Sneijder ging, op zoek naar zijn topvorm en op advies van zijn ploeggenoot Didier Drogba, eveneens onder behandeling bij een osteopaat. Hij of zij maakt namelijk los wat los moet zitten en optimaliseert zo met (overwegend) zachte handgrepen de weefselcondities van het lichaam. Het doel van de osteopaat is niet om ziekte te bestrijden maar om de hele persoon te helpen en te ondersteunen om gezond en weerbaar te worden. Hij of zij gebruikt geen medicijnen of apparaten. Een osteopaat is overigens geen vervanger van de huisarts of specialist, maar werkt er juist mee samen. Als het nodig is, verwijst een osteopaat door. — Nederlandse Vereniging voor Osteopathie.

Contact & Locaties

Locatie osteopathie Utrecht

Locatie osteopathie Vleuten