Reflux bij baby’s vermindert door osteopathie

Reflux bij baby’s vermindert door osteopathie

Reflux bij baby’s (opgeven van melk) of gewoon spugen  kan verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende oorzaken zijn voedselallergie en het niet goed kunnen sluiten van de maagingang. In sommige gevallen is er sprake van een hernia hiatalis. Dit is een breukje in het middenrif waarbij een deel van de maag door het middenrif omhoog steekt en naast de maagingang komt te liggen. In enkele gevallen geeft dat een reflux.

Voor het sluiten en openen  van de maagingang is een goed functionerend vegetatief zenuwstelsel noodzakelijk. De schedelbeenderen, de hoge cervicale halswervels en de borstwervels zijn van invloed op de functie ervan. Indien deze een bewegingsverlies vertonen, heeft dit een nadelig invloed op de functie van het vegetatief zenuwstelsel. Het gevolg is dat deze de maagingang minder goed sluit wanneer nodig en bijgevolg de maaginhoud omhoog komt.

Als de reflux langere tijd aanhoudt kan dat voor irritatie van de luchtwegen zorgen, doordat de zuren uit de maag het slijmvlies van keel, neus, oor en longen aantast. Reflux kan versterkt worden als het kindje ook last heeft van gespannen en/of opgeblazen darmen (darmkrampjes). De darmen duwen zodoende tegen de maag en daarmee de maaginhoud omhoog. Daarnaast kunnen andere bewegingsverliezen van bepaalde weefsels ook zorgdragen voor reflux. De osteopaat onderzoekt daarom uw kindje van kruin tot teen om de oorzaak van de reflux aan te kunnen pakken.

Contact & Locaties

Locatie osteopathie Utrecht

Locatie osteopathie Vleuten