FAQ

Osteopathie is een manuele geneeskunde die zich richt op het herstel van de balans en mobiliteit in het lichaam. De osteopaat behandelt het lichaam als een geheel, waarbij spieren, gewrichten, de vliezen rondom organen in samenhang worden bekeken.

Osteopathie kan helpen bij een breed scala aan lichamelijke klachten, zoals rug- en nekpijn, schouderpijn, bekkenpijn, gewrichtspijn, hoofdpijn, spijsverteringsproblemen, urogynaecologische klachten, sportblessures, en chronische pijn. Ook lichamelijke problemen bij baby’s en kinderen kunnen behandeld worden, zoals darmkrampen, voorkeurshouding, overmatig huilen, reflux en ontwikkelingsstoornissen.

Ja, osteopathie kan effectief zijn bij het verminderen van chronische pijn door de onderliggende oorzaken aan te pakken en de algehele lichaamsbalans te herstellen.

Ja, osteopathie kan ook veilig worden toegepast bij kinderen en baby’s, bijvoorbeeld voor het behandelen van huilbaby’s, reflux, darmkrampen, voorkeurshouding, spanning in het lichaam en overstrekken, slaapproblemen of motorische ontwikkelingsproblemen.

Soms kan er na een behandeling lichte spierpijn of vermoeidheid optreden, maar dit verdwijnt meestal binnen enkele dagen.

Nee, een verwijzing is niet nodig. Je kunt direct een afspraak maken met een osteopaat.

Tijdens het eerste consult bespreekt de osteopaat je medische geschiedenis en voert een lichamelijk onderzoek uit. Daarna stelt hij een behandelplan op en zal hij een start maken met de behandeling.

Bij Centrum Osteon wordt voor ieder consult (intake- of vervolgconsult) 45 minuten gereserveerd. Het consult kan korter duren (of soms langer) afhankelijk van de gestelde behandeldoelen in dat consult.

Dit varieert per persoon en klacht. Bij een acute klacht zijn er ongeveer 3 behandelingen nodig. Bij chronische klachten zijn er meerdere behandelingen nodig om merkbare verbetering te bereiken.

De kosten per consult zijn Euro 90,- Voor meer informatie zie onze pagina “Tarieven“.

Veel aanvullende zorgverzekeringen vergoeden osteopathie, maar dit hangt af van uw polis. Controleer dit bij uw verzekeraar. De osteopaten van Centrum Osteon zijn aangesloten bij het NRO en de NVO. Hierdoor komen onze consulten in aanmerking voor vergoeding door u zorgverzekeraar.

Osteopathie richt zich op het hele lichaam en behandelt niet alleen symptomen, maar ook de oorzaak van klachten. De osteopaat gebruikt zijn handen om te behandelen. Fysiotherapie focust meer op oefeningen doen en meestal versterken van specifieke spiergroepen. Ook de chiropractor gebruikt zijn handen, maar richt zich in de behandeling voornamelijk op de wervelkolom en het zenuwstelsel.

Er is toenemend wetenschappelijk bewijs voor de effectiviteit van osteopathie bij bepaalde klachten, hoewel het niet voor alle aandoeningen evenveel ondersteund wordt.

Osteopaten in Nederland moeten een specifieke opleiding volgen die hen opleidt in osteopathie. Deze opleiding duurt doorgaans vier (voltijd) tot zeven (deeltijd) jaar en is afhankelijk van de vooropleiding. Het opleidingsniveau is HBO +. De onderwezen theorie  is op universitair niveau, maar door de integratie van de theorie in de praktische vakken heeft de opleiding een sterk HBO karakter. De osteopathie opleiding richt zich op anatomie, fysiologie, pathologie, en de principes van osteopathische behandeling. Het combineert theoretisch onderwijs met praktijkvaardigheden.

Er zijn in Nederland twee erkende instituten waaraan je een osteopathie-opleiding kunt volgen: de International Academy of Osteopathy (IAO) en het Sutherland College te Amsterdam. Deze opleidingen zijn gericht op zorgprofessionals, zoals fysiotherapeuten, die zich willen specialiseren in osteopathie. Daarnaast verzorgde de IAO tot 2021 ook nog de voltijdse osteopathie-opleiding in Gent, België. Deze opleiding was toegankelijk voor studenten die de middelbare school hadden afgerond en de versnelde variant voor (para)medische HBO/WO studenten met een propedeuse.

In Nederland is osteopathie geen beschermd of wettelijk erkend beroep. Dit betekent dat de titel “osteopaat” niet wettelijk beschermd is en dat iedereen zich een osteopaat kan noemen, ongeacht opleiding of kwalificaties. Dit in tegenstelling tot beroepen zoals fysiotherapeut, arts of advocaat, die wel wettelijk beschermd zijn en waarvoor specifieke diploma’s en registraties vereist zijn.

 

In Nederland zijn veel osteopaten echter wel aangesloten bij erkende beroepsorganisaties zoals het Nederlands Register voor Osteopathie (NRO), de Nederlandse Vereniging voor Osteopathie (NVO) of de Nederlandse Osteopathie Federatie (NOF). Deze organisaties stellen strikte eisen aan opleiding, kwalificaties, en continue nascholing van hun leden. Patiënten die een osteopaat zoeken, wordt daarom aangeraden om te controleren of de osteopaat is geregistreerd bij een dergelijke vereniging om zeker te zijn van professionele en gekwalificeerde zorg. De Osteopaten van Centrum Osteon zijn aangesloten bij het NRO en de NVO.